2

 

 

 

 

Antiokhos I ise kommenege krallığına en parlak 
dönemini yaşatmış, İsa'dan önce 69-36

timülüs esrarı sürüyor.

 

MÖ 162-MS 72 yılları arasında Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep sınırları içinde kalan bölgede, 234 yıl boyunca  Kommagene Krallığı  hüküm sürdü.

 

 

 

 

   

1881 yılında Diyarbakır'da yol mühendisi olarak çalışan  Alman Karl Sester Asur kültürüyle ilgili olduğunu sandığı bu heykelleri ilk kez buluyor ve Alman Bilimler Akademisi'ne haber veriyor akademi ise, Otto Puchstein'i gönderiyor, onun 4 Mayıs 1882 günü tırmandığı 
Nemrut'ta elde ettiği bilgilerin ardından, bu defa ,1883 yılında Humann yönetiminde ikinci bir gezi ile beraber geliyorlar.

sester   humann

Bu arada Osmanlılar Müze-i Hümayun Müdürü olan Osman Hamdi Bey'i gönderiyor ve Hamdi Bey'in çalışmaları Fransızca olarak Istanbul'da  1883  Mayısında  yayınlanıyor. Dikkat ederseniz müthiş bir trafik oluşuyor. Bundan sonra bir dönem  yeterli veri bulunmuyor. Amerikalı arkeolog Theresa Goell gelene kadar. Therese bölgede 1953-73 tarihleri arasında 20 yıl çalışma yapıyor. Theresa bölgeyi çok sevdiğini anlatıyor. 

o.h     T.g

Bu nedenle ölümünden sonra cesedinin yakılıp küllerinin Nemrut'a dökülmesini vasiyet ediyor. Bu vasiyeti 1985'te ölümü sonrası kardeşi tarafından yerine getiriliyor. Bir müddet daha bilimsel veri kaydı bulunmuyor. 1980 yılında Friedrich Karl Dönner ortaya çıkıyor. Bu çalışmalarda ne neticeye gelindi bilinmiyor ama onun Türk  öğrencisi Prof. Sencer Şahin çalışmaları devir almış görülüyor. 30 bin metreküp mıcır yığılarak düzenlenmiş 55 metre yüksekliğindeki tümülüsün,  iç yapısı henüz çözülmemiş durumda. Hem doğu hem batı yanına bakan birbirine eş 5 dev heykel yapılmış. Bu heykellerin sol başında kıral duruyor. Yanında ana tanrıça Kammagene, ortada baş tanrı Zeus Oromasdos, onun yanında Appollon-Mithas en sağda Herakles-Artagnes'in bulunduğu sanılıyor. 

Devam                                                                       Ana Sayfa